KDAJ IN KAKO SI LAHKO ‘V ELEMENTU’?

“Ko odkriješ svojo strast, se vse spremeni!”

– primer delavnice Lectour –

Imaš preveč različnih zanimanj, da bi izbral tisto eno, dve ali tri, ki bi jih bilo v danem trenutku dobro razvijati? Ali pa ti, nasprotno, razpoloženje in volja na trenutke tako upadeta, da se ti zdi, kot da nimaš nobenega področja, ki bi ga bilo vredno razvijati, in ne vidiš smisla niti v dejavnostih, ki so te sicer včasih že navduševale?

Kako lahko odkriješ, ‘obudiš’ svojo strast? Dovoli nam, da ti pomagamo! V pomoč ti bodo tudi teoretična spoznanja in primeri dobre prakse, predstavljeni v odličnih poljudno-strokovnih knjigah V ELEMENTU (Sir Ken Robinson) in ZAČNI Z ZAKAJ (Simon Sinek).

Na triurni delavnici osvežiš svoj pogled na domišljijo in ustvarjalnost, prevprašaš ustaljene predstave o svojih potencialih in zmožnostih, se spomniš, da inteligentnost ni ena sama in rezervirana samo za nekatere, izkusiš, kakšno moč ima ustvarjalna skupina in dobro mentorstvo. Spoznaš zgodbe drugih udeležencev in dobiš priložnost, da deliš svoje poglede in izkušnje. Preko dela v parih in v skupini se dokoplješ do svojih najpomembnejših zanimanj. Pomagali ti bomo oblikovati tudi realne kratkoročne cilje!

 

Pri sebi in pri svojih bližnjih/kolegih/sodelavcih se nauči spodbuditi in razvijati najboljše, kar premore vsak: svoj ‘element’!

TUKAJ preveri še ostale vsebinske sklope, ki jih pokrivamo …

TE ZANIMA? BERI NAPREJ!

iz knjige V ELEMENTU (str. 34–38):

Kaj je ‘element’?

Element je stična točka naših naravnih zmožnosti in osebnih strasti. Posamezniki, katerih zgodbe so predstavljene v knjigi, imajo skupno predvsem to, da v življenju počnejo tisto, kar jih veseli, in da so takrat, ko to počnejo, resnično to, kar so. Odkrijejo, da čas takrat zanje teče drugače; bolj so živi, bolj osredotočeni in bolj budni kot ob katerikoli drugi dejavnosti.

Ko so v elementu, doživljajo več kot le ugodje in srečo. Ne govorimo zgolj o veselju, smehu, sončnem zahodu ali dobri zabavi. Ko smo v elementu, se povežemo z nečim, kar je bistveno za doživljanje samih sebe, za naš življenjski smisel in za lastno vrednost – omogoča nam samospoznanje; odkritje, kdo v resnici smo in kaj želimo v življenju početi, obenem pa je to tudi razlog, da toliko posameznikov v knjigi opiše odkritje svojega elementa kot razodetje.

Kako lahko torej odkrijemo element pri sebi in drugih? Za to ne obstaja nobena določena formula. Element je namreč za vsakega posameznika nekaj edinstvenega. Pravzaprav je ravno v tem smisel.

Mimogrede – nismo omejeni na zgolj en element. Nekdo lahko čuti enako strast ob več kot eni dejavnosti in je lahko v vseh enako dober. Kdo drug ima le eno strast in zmožnost, ki ga izpolnjuje tako kot nobena druga dejavnost. Pravila torej ni. Obstajajo pa, če se tako izrazimo, določeni elementi elementa, ki nam pomagajo razmišljati o tem in spoznati, kaj naj iščemo in kaj moramo storiti.

Element sestavljata dve glavni razsežnosti in za to, da smo v elementu, obstajata dva pogoja. Razsežnosti sta zmožnost in strast, pogoja pa naravnanost in priložnost. Zaporedje iskanja elementa gre približno takole: To je to!; Všeč mi je!; Sem za!; Kako naprej?

To je to!

ZMOŽNOST je naravna danost za opravljanje kake dejavnosti. Je prirojen čut za neko stvar ali dober vpogled v to, kako kaj deluje in kako se uporablja. Naše zmožnosti so zelo osebne. To so lahko bodisi zmožnosti za povsem splošne dejavnosti, kot so na primer matematika, glasba, šport, poezija ali politologija, bodisi za zelo specifične dejavnosti, kot je določena zvrst glasbe, na primer jazz ali rap, in ne glasba na splošno. Od vseh pihal samo flavta. Od vseh znanstvenih ved le biokemija. Od vseh atletskih disciplin samo skok v daljino.

Nekaterim je matematika tako zanimiva in mikavna, kot sta za druge poezija in glasba. Odkritje in razvijanje naših ustvarjalnih moči je ključno za to, da resnično postanemo to, kar smo. Ne moremo namreč vedeti, kaj lahko postanemo, če ne vemo, česa smo zmožni.

Všeč mi je!

Odkritje elementa pa ni odvisno le od naše naravne zmožnosti za neko dejavnost. Poznam kar nekaj ljudi, ki so za določeno stvar zelo nadarjeni, vendar tega ne jemljejo kot svoje življenjsko poslanstvo. Da bi odkrili svoj element, POTREBUJEMO NEKAJ VEČ: potrebujemo STRAST. Kdor je v elementu, ga to, kar počne, zares navdušuje in napolnjuje.

Sem za!

NARAVNANOST pomeni osebni pogled nase in na svet okoli sebe – to so naša stališča, nagnjenja in čustva. Na našo naravnanost vpliva veliko stvari, med drugim naš značaj, energija, ki jo imamo, občutek samospoštovanja, pa tudi to, kako nas dojemajo drugi ljudje in kaj od nas pričakujejo. Zanimiv pokazatelj naše osnovne naravnanosti je tudi to, kako dojemamo srečo.

Tisti, ki imajo radi to, kar počnejo, večinoma trdijo, da imajo srečo. Tisti, ki mislijo, da v življenju niso uspeli, pa pogosto pravijo, da jim je sreča obrnila hrbet. Naključja in slučaji so nedvomno del naših življenj. Toda sreča je več kot le splet okoliščin. Uspešnim ljudem so običajno skupne določene lastnosti, kot so vztrajnost, samozavest, optimizem, podjetnost, pa tudi razočaranja. Naše pojmovanje okoliščin ter način, kako ustvarjamo in izkoristimo priložnosti, sta v veliki meri odvisna od tega, kaj sami pričakujemo od sebe.

Kako naprej?

Brez pravih PRILOŽNOSTI morda nikoli ne bomo odkrili svojih zmožnosti in tega, kaj vse lahko z njimi dosežemo. Na Antarktiki ni ravno veliko rodeo jezdecev, tako kot v Sahari ni priložnosti za nabiralce biserov. Zmožnosti včasih ne pridejo do izraza, če ne dobimo priložnosti, da jih uporabimo – to seveda lahko pomeni, da morda nikoli ne bomo odkrili svojega pravega elementa. Veliko je odvisno od priložnosti, ki so nam dane, od priložnosti, ki jih ustvarimo sami, ter od tega, ali jih in kako jih izkoristimo.

Biti v elementu pogosto pomeni tudi povezanost z ljudmi, ki z nami delijo iste interese in so področju enako predani. To v praksi pomeni, da moramo nenehno iskati priložnosti za odkrivanje svojih zmožnosti na različnih področjih.

Pogosto potrebujemo druge, da nam pomagajo prepoznati naše prave talente. Pogosto lahko mi drugim pomagamo prepoznati njihove.

Pri sebi in pri svojih bližnjih/kolegih/sodelavcih se nauči spodbuditi in razvijati najboljše, kar premore vsak: svoj ‘element’!

ZA POSAMEZNIKE: Udeležiš se lahko katere od odprtih delavnic (preveri na facebooku ali piši/pokliči!).

ZA ŠOLE, PODJETJA IN ORGANIZACIJE: Pokličite in našli bomo ustrezen termin in lokacijo za izvedbo delavnice ‘v elementu’ za vodstvo in zaposlene.

TUKAJ preveri(te) še ostale vsebinske sklope, ki jih pokrivamo …

Informacije in naročila:
narocila@lectour.si; +386 41 250 617

PIŠI/POKLIČI IN SE DOGOVORIMO!