‘Števec razpoloženja’

DOBRE VOLJE	
veseli, nasmejani, navdušeni, razigrani, srečni, zadovoljni, zagnani, v akciji, ...

'pri volji'
spočiti, potešeni, nasičeni, napojeni, mirni/umirjeni, brezskrbni, mirne duše, zdravi, prepuščeni, ...
	
'ne pri volji'
ravnodušni, malodušni, potrti, razočarani, len(obn)i, zamišljeni, v bolečini, čisto 'v redu', bolni, brezvoljni, apatični, zaskrbljeni, razdražljivi ...
	
SLABE VOLJE	
žalostni, jezni, obupani, ljubosumni, nevoščljivi, prizadeti, užaljeni, v zameri, kuhamo mulo, obremenjeni, utrujeni, pod pritiskom, razburjeni, ...

Kje se vse začne – in kje konča? Zadnje čase rad rečem: “KO sem v redu, sem KAR v redu!” Če je mišljeno resno, tudi tako preprosto vprašanje, kot je “Kako si?“, zelo težko prikliče iskreno preprost odgovor – če koga RES zanima, naj bo pripravljen na vse zgoraj naštete možnosti na ‘števcu razpoloženja’ (in še kaj)!

Mimogrede: razmišljam, da je biti “SLABE VOLJE” v precej smislih manj hudo kot “NE PRI VOLJI” … Če ‘nisi pri volji’, predlagam, da se vzameš v roke (ali: brcneš v rit!) in se premakneš na katero od aktivnejših področij, da se ‘privoljiš’!

Zavestno in osebno izražanje na primer jeze (kaj v resnici želim) ali žalosti (česa mi je žal + kaj mi je bilo pri ideji/določeni stvari všeč) je lahko veliko konstruktivnejše, kot si dovoljujemo – in vsekakor boljše kot apatija.

Eden od meni težjih področij, ki jih želim izboljšati, je recimo VOLJA* in DISCIPLINA (+/- sprejemanje okoliščin) … V praksi ob teh dveh pojmih še zmeraj čutim pridih zunanje prisile – čeprav se zavedam, da sta v resnici (prežvečena in predelana, ponotranjena in živeta) del mojih DOBRIH navad in DOBRIH rutin in sta mi tako v pomoč.

* VOLJA tukaj ni mišljena v smislu RAZPOLOŽENJA tako kot zgoraj, pač pa kot notranja sila človeka, da nekaj ‘premakne’

Torej (v prvi vrsti že ZAME):

prepusti se + padi noter!

potrudi se + naredi že kaj!

nadeni si nasmeh  +    zaživi!

🙂 evo ga!

Lep dan vsem, Matej H.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja